Sider

søndag 26. juni 2011

Støp med betong!

Dette tror jeg er en hobby som blir mer og mer populært fremover. Det er gøy, lettvindt og ikke minst BILLIG! Dessuten er det veldig gøy å se resultatene. Her er det også masse rom for å bruke kreativiteten, det finnes nesten ikke grenser for hva du kan lage. En sekk med finbetong koster ca 60 kroner og det eneste du trenger for å få betongmassen klar til støping er vann. Så er det bare å finne frem former, (eller lage) og sette i gang. Her får du oppskriften på hvordan du går frem. 


Du trenger:
Finbetong (ferdigblandet med sand)
Vann
Blandebøtte
Former
Matolje
Plate til å sette formene på
evt. spade
Plastikk (f.eks en bærepose)


Bruk en stor bøtte, gjerne en som en ment til å bruke ved blanding av betong og andre grove materialer, dette får du hos byggverekjedene. Før du støper betongen lønner deg seg å gjøre alt klart, siden betongen begynner stivelsesprosessen med en gang. Pensle inn formene med matolje der hvor betongen skal være og gjerne litt utenfor. Dette er for å få ut den ferdistøpte betongen etterpå.
Bland betong og vann etter anvisning på pakken. Det skal bli en flytende masse som blir glatt og blank når du rister på bøtta. 

Hell så i betongen i formene. Bruker du små former kan det lønne seg å bruke en liten spade eller lignende til dette. Jeg bruker en hagespade. Stapp betongen godt med en pinne e.l. for å få ut alle luftbobler og for at betongen skal fordele seg ordetnlig. Støper du potter i bøtter eller fat kan du dunke den ned i et hardt underlag. 

Når du har fyllt opp formen setter du den på platen og dekker med plastikk for at den ikke skal tørke for fort. Betongen er som regel stiv etter et par dager og du kan ta den ut av formen, men husk å spraye på litt vann de nærmeste dagene sånn at du holder tørketiden i sjakk. Tørker den for fort kan det oppstå sprekker. Du kan også la formene stå lengre under plastikk hvis du har mulighet til det. Legg de ferdige formene på et trygt sted et par ekstra dager så du er helt sikker på at de er tørre helt igjennom.Betongen bør være ferdig herdet innen en uke, avhengig av tykkelsen på formen du bruker. 


Jeg skal legge ut noen bilder og beskrivelse til noen av de litt mer spesielle formene jeg bruker senere. 

LYKKE TIL !!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar turen innom bloggen min og så koselig at du legger igjen en liten hilsen ;)

Klem fra Mari ;)